Suda doğum, bebeğin dünyaya gelirken hem annenin daha az ağrı hissetmesi hemde bebeğin daha sakin olmasına olanak tanıyan bir yöntemdir.
Suda doğum, dünyada 30 yılı aşkın süredir uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntem için anne adayının özel olarak tasarlanmış bir küvette suyun içinde doğum yapmasıdır.
Suda doğum; anne adayında gebelik sürecinde doğum ile ilgili olumsuz kaygıları olabilmektedir. Olumsuz kaygılardan yola çıkılarak anne adayının kaygılarını azaltmak, suyun etkisi ve kan akışının artması sayesinde vajinal kasların rahatlayarak doğumun daha sorunsuz tamamlanması hedeflenmiştir.
İnsanın doğal sıcaklığı olan 37 derecede ve özel olarak tasarlanan küvette doğum gerçekleşir. Anne adayı suya girdiğinde kendisini daha güvende hisseder ve hissettiği kaygıları ve stresi azalır. Bir süre sonra doğum sancıları başlar ve sonucunda normal doğum gerçekleşir.
Küvet içerisinde suyun etkisi ile kan akış hızı artarak vajinal kasları rahatlatır, kasılma ve doğum esnasında meydana gelebilecek vajina yırtılması gibi olumsuz riskler azalır. Suda dünyaya gelen bebek suyun sıcaklığından dolayı bebeğin daha sakin olmasına ve daha az ağlamasına sebep olur. Bu yöntemin anne adayına veya bebeğe herhangi bir riski yoktur. Fakat suda doğum, bu yönde bilgi ve tecrübe sahibi olan bir ekip tarafından yaptırılmalıdır.
Günümüzde birçok annenin tercih ettiği suda doğumun hem anneye hem de bebeğe faydaları oldukça fazladır. Faydaları şu şekildedir:
Doğum sancılarının hafiflemesini sağlar.
Suni sancı gibi medikal müdahalelere ihtiyaç duyulmaz
Doğum kanalının yumuşaması sayesinde vajinal doku esner ve doğum daha kolay gerçekleşir.
Anne adayını ve bebeği rahatlatır.
Doğum süresini kısaltır.
Endorfin salgılanması arttığı için ağrı daha az hissedilir.
Vajinal bölgeye uygulanan epizyotomi (kesi işlemi) ihtimali azalır.
Öncelikle, anne adayının ve bebeğin genel kontrolleri yapılır. Suda doğum yönteminin uygun olup olmadığı araştırılır. Gebelik süresi 37. haftadan önce ise ya da çoğul gebelik varsa bu yöntem tercih edilmemektedir.
Doğumdan önce anneye suda doğum işleminin nasıl yapılacağı ile ilgili eğitim verilir. Gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra doğumun gerçekleşeceği gün anne küvete alınır ve anneye NST cihazı bağlanır. Bu sayede bebeğin kalp atışları takip edilir. Suyun etkisiyle rahatlayan anne doğuma hazır hale gelir. Suyun sıcaklığının sürekli ölçülmesi ve her zaman 37 derecede kalması önemlidir. Doğru nefes alıp vererek doğum kolaylıkla gerçekleşir.
Suda doğum, ilk duyulduğunda doğru bir yöntem olarak düşünülmeyebilir, hatta bebeğin suyun altında doğmasının büyük risk olduğu bile düşünülebilir ancak 30 yıldır uygulanan bir yöntem olması bu düşünceyi değiştirmektedir.
Bebeğin suyun altında bebeğin sağlığı için risk oluşturmaz, aksine bebeğin daha sakin bir şekilde doğmasını sağlar. Bebeğin nefes alamayacağı gibi bir düşüncede tamamen yanlıştır. Çünkü bebek anne karnında göbek kordonundan oksijen aldığı için risk oluşturmaz.
Yapılan araştırmalar neticesinde suyun enfeksiyon oluşturma riski de söz konusu değildir.
Olası bir olumsuz durum söz konusu olduğunda ise; anne kurulanıp vücut ısısı dengelenerek normal doğum yöntemine geçilmektedir.
Her gebelik süreci farklıdır. Doğumun nasıl olacağını kadın doğum uzmanı tarafından belirlenir.
Suda doğum yönteminin, konusunda yeterli bilgi ve tecrübesi olan uzman hekim ile tam donanımlı suda doğum ünitesine sahip hastanede gerçekleşmesi büyük önem taşımaktadır.
Yapılan araştırmalar neticesinde, suda doğum yöntemi ile dünyaya gelen bebeklerin, normal ya da sezaryen doğum ile doğan bebeklere göre daha sakin olduğunu ortaya çıkmıştır.
Suda doğum yapan annelerimizin bir çoğu sonraki doğumlarında da suda doğum yöntemini tercih edeceklerini söylemektedir.
Suda doğum fiyatları, hastanenin imkanlarına, suda doğumu gerçekleştirecek olan doktorun tecrübesine ve doğumhane ortamının donanımı bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Suda doğum diğer doğumlarla kıyaslandığında daha özel bir hizmet gerektirmektedir. Suda doğum ile ilgili detaylı bilgi ve fiyatları öğrenmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.